Har Sverige vunnit VM i fotboll?

Tyvärr är det så att Sverige aldrig har vunnit VM i fotboll varken på herrsidan eller damsidan. Det har varit nära ett par gånger dock och kanske framförallt på damsidan som historiskt sett har varit ett starkare landslag än herrarna. Allra närmst var det 2003 när damerna tog silver men förlorade alltså finalen. Damerna har vunnit EM en gång dock vilket aldrig herrarna har gjort. Det var år 1984 då damerna tog guld i Europamästerskapet. Det närmsta herrarna har varit att vinna ett mästerskap är 1994 och 1958. 1994 är det många som kommer ihåg som den varma sommaren då vi grävde guld i USA. Dock så tog det stopp i semifinalen mot Brasilien och det blev ett brons till slut. Även 1958 var det Brasilien som stod i vägen, den gången var det ännu närmre dock.

Världens bäste presenterade sig

1958 var det fotbolls-VM i Sverige och Sverige hade ett fantastiskt lag och klarade sig fram ända till finalen och förväntningarna var skyhöga. Skulle Sverige vinna sitt första världsmästerskap och detta på hemmaplan? Det var det många som trodde och hoppades på men det var inte många som visste att en av fotbollshistoriens allra bästa spelare genom tiderna skulle presentera sig med besked i finalen.

Pelé var bara 17 år när han gjorde 2 mål i finalen och kollrade bort det svenska försvaret i 5-2-segern som gav Brasilien vinsten. Efter detta så hade Pelé ett par år där han var helt överlägsen i den internationella toppfotbollen och han räknas fortfarande av många som den bäste fotbollsspelaren genom tiderna. Den enda som riktigt kan jämföras är Maradona eller på senare tid Messi och Ronaldo. Att Sverige skulle vinna Fotbolls-VM nu känns långt borta men ingenting är omöjligt. Den nya generationen med Isak och Kulusevski kan kanske skrälla?